Sisu tuo yhtenäisyyttä ja tehokkuutta Helsingin yliopiston arkeen

Tuotteet ja palvelut
19.12.2024
Sisu tuo yhtenäisyyttä ja tehokkuutta Helsingin yliopiston arkeen

Miten Sisu sujuvoittaa Helsingin yliopiston arkea? Katso asiakastarina-videosta, miten opintotietojärjestelmämme Sisu helpottaa opintojen suunnittelua ja tiivistää korkeakoulujen välistä yhteistyötä.

Helsingin yliopistossa on käytetty Sisua opintotietojärjestelmänä kesäkuusta 2021 lähtien. Käyttäjien kokemukset ovat olleet pääosin positiivisia ja järjestelmä on saanut kiitosta monipuolisuudestaan. Tällä hetkellä heillä Sisua käyttää kuukausittain 30 000 uniikkia käyttäjää ja siihen on integroitu noin 40 eri järjestelmää. Kolmessa vuodessa järjestelmä on muuttanut opintoneuvonnan arkea ja lisännyt yliopistojen välistä yhteistyötä opintohallinnossa. Ennen kaikkea Sisu on yhdistänyt Helsingin yliopiston sisällä hallinnon yksiköiden ja tiedekuntien välisiä toimintamalleja.

”Meillä on useita tiedekuntia, erilaisia opiskelijoita ja opettajia sekä monia hallinnon yksiköitä. Sisu on tehnyt sen, että olemme alkaneet puhumaan samoilla termeillä ja käsitteillä ja meillä on yhtenäiset prosessit”, toteaa Helsingin yliopiston Opetus- ja opiskelijapalvelun päällikkö Petri Karttu.

Opiskelijan rooli keskiössä

Sisun vahvuus on opiskelijakeskeisyys. Opintotietojärjestelmä Sisu rakentuu opiskelijan henkilökohtaisen opintosuunnitelman ympärille, mikä helpottaa opiskelijaa suunnittelemaan ja hahmottamaan omien opintojen etenemistä. Kun Sisu näyttää seuraavat askeleet ja mahdollisuudet opiskelijalle, se vastaa automaattisesti aiemmin opintoneuvonnassa eniten kysyttyyn kysymykseen: Mitä minun pitää vielä tehdä, että voin valmistua? Opintosuunnitelmasta löytyvät kaikki opinnot, mitä opiskelijan tulee suorittaa missäkin vaiheessa opintojaan.

Sisu avustaa opiskelijaa yleisissä opintoja koskevissa asioissa, joten opiskelijaneuvonnassa voidaan syventyä esimerkiksi siihen, mihin opiskelija haluaa erikoistua tai minkälaiselle urapolulle haluaisi lähteä. Opiskelijat ovat kokeneet, että Sisu tekee opintojen suunnittelusta selkeää ja tukee heitä läpi koko opintojen elinkaaren. ”Sisu helpottaa opiskelijaneuvonnan työtä, koska sieltä löytyy kaikki, mitä opiskelija tarvitsee”, toteaa Helsingin yliopiston opintokoordinaattori Jaana Lehtinen.

Opintotietojärjestelmä Sisu on mukana opiskelijan arjessa koko opintojen elinkaaren ajan ja se on tärkeä työkalu muun muassa opintojen edistymisen seurannassa. Graduvaiheessa Yhteiskunnallisen muutoksen ohjelmassa maisterin tutkintoa suorittavalle Jannelle Sisun käyttöön on muodostunut rutiini. ”Tarkistan aina periodin vaihtuessa Sisusta suorittamattomat kurssini ja tulevat toteutukset. Samalla voin ilmoittautua kursseille”, toteaa Janne.

Korkeakoulujen välinen yhteistyö tiivistyy

Sisu on tiivistänyt korkeakoulujen välistä yhteistyötä. Lisäksi yhteistyö Funidatan kanssa on koettu sujuvaksi ja hedelmälliseksi. Helsingin yliopisto on ollut alusta lähtien mukana kehittämässä Sisua, kaikille yhteistä järjestelmää. Koska kaikilla Sisu-korkeakouluilla on käytössään sama järjestelmä ja Funidata kehittää sitä asiakkaiden toiveiden mukaisesti, kehitysideoita voidaan vapaasti jakaa korkeakoulujen kesken. ”Jos esimerkiksi kollegamme Jyväskylässä keksii hyvän kehitysidean Sisuun, he voivat tehdä tiketin ja kaikki muut korkeakoulut voivat hyötyä siitä”, selventää Sisun pääkäyttäjänä toimiva Opetus- ja opiskelijapalvelun asiantuntija Antti Aalto.

Luotettava ja kehittyvä järjestelmä

Sisua kehitetään jatkuvasti ja Funidata on myös tuttu näky Helsingin yliopiston kampuksella, jossa esimerkiksi testataan uusia suunniteltuja toiminnallisuuksia opiskelijoiden kanssa. Sisun kehittyessä edelleen, se poistaa opiskelijan kannalta hankaluuksia. Esimerkkinä ristiinopiskelupalvelu, joka helpottaa opiskelijan mahdollisuuksia suorittaa kursseja muissa korkeakouluissa. Aiemmin tämä on vaatinut erillisen joustavan opinto-oikeuden hakemisen.

Koska Sisu tarjotaan SaaS-palveluna, uudet versiopäivitykset tapahtuvat minuuteissa eikä käyttökatkoja ole. ”Meillä ei ole koskaan tullut sellaista hetkeä vastaan, että opiskelija saapuu neuvontaan ja Sisu ei olekaan käytettävissä käyttökatkon vuoksi”, Lehtinen toteaa.

Sisun toiminnan kannalta tärkeää on myös sen integroitavuus muihin järjestelmiin. ”Oleellista on, että meillä on yksi järjestelmä, johon pystytään liittämään muita järjestelmiä. Silloin käyttäjä ei välttämättä havaitse sitä, että milloin hän liikkuu järjestelmästä toiseen, vaan hän on ehkä yhdessä tai kahdessa näkymässä. Kun saamme asioita automatisoitua ja prosessit ovat sellaisia, että ne eivät herätä kysymyksiä opiskelijoissa eikä opettajissa, silloin se toimii”, Karttu toteaa.

No items found.
Jaa artikkeli
not a link