Funidatan matka Etelä-Afrikassa: Uusia näkökulmia koulutuksen tulevaisuuteen

Uutiset
26.11.2024
Funidatan matka Etelä-Afrikassa: Uusia näkökulmia koulutuksen tulevaisuuteen

Funidata osallistui DAIA-hankkeeseen edistämään yhteistyötä Suomen ja Etelä-Afrikan korkeakoulujen välillä. Toimitusjohtajamme Mikko Myllys esitteli Funidatan saavutuksia tapahtumassa.

Kuukausi takaperin Funidata sai ainutlaatuisen tilaisuuden osallistua Digital Academies in Africa (DAIA) -hankkeeseen, jonka tavoitteena on rakentaa syvempiä yhteyksiä eteläafrikkalaisten ja suomalaisten korkeakoulujen sekä yritysten välille. Tavoitteena on edistää yhteistyötä, joka tukee kasvua ja innovaatioita molemmissa maissa. Suomalaisista korkeakouluista mukana ovat Helsingin yliopisto ja Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Matkan aikana pääsimme osallistumaan DAIA Summit -tapahtumaan, joka pidettiin Pretorian yliopiston Future Africa -kampuksella. Tämä kampus on rakennettu suomalaisesta puusta, ja siellä käytiin vilkasta keskustelua siitä, miten korkeakoulutuksen ja yritysten yhteistyö voi edistää yhteiskunnan kehitystä. Summitissa puhuttiin muun muassa korkeakoulutuksen digitalisaation hyödyistä, ja toimitusjohtajamme Mikko Myllys esitteli suomalaisen korkeakoulusektorin saavutuksia digitalisaatiossa.

Etelä-Afrikan aito kiinnostus suomalaisia ratkaisuja kohtaan

Mikon yllätti myönteisesti se, kuinka paljon eteläafrikkalaiset korkeakoulu- ja liiketoimintasektorin toimijat olivat kiinnostuneita suomalaisista koulutusratkaisuista. ”Eteläafrikkalaiset haluavat kuulla kokemuksistamme ja soveltaa niitä paikalliseen toimintaympäristöön. Tämä avoin ja kunnioittava vuoropuhelu luo mahdollisuuksia tasavertaiselle yhteistyölle. Keskustelut eivät jääneet vain teoreettisiksi, sillä myös Sisun käyttöönottoa Etelä-Afrikassa pohdittiin”, Mikko toteaa. Summitin yhteydessä allekirjoitettiin aiesopimus siitä, että Funidata ja Johannesburgissa toimiva Maximum Group Digital Ltd selvittävät Sisun käytön mahdollisuuksia eteläafrikkalaisella korkeakoulusektorilla.

”Matka tarjosi myös tilaisuuden tavata Etelä-Afrikan AWS:n korkeakoulusektorin edustajia sekä keskustella koulutuksen tulevaisuudesta Suomen tuoreen suurlähettilään kanssa, joka kertoi, että vuonna 2025 koulutus tulee olemaan yksi Suomen suurlähetystön painopistealueista Etelä-Afrikassa”, Mikko jatkaa.

Mikko Myllys DAIA -hankkeen tilaisuuden puhujana. Kuva: DAIA.

Globaalit haasteet ja Sisun mahdollisuudet Etelä-Afrikassa

Yksi matkan tärkeimmistä opeista liittyi niin sanottuun kohtaanto-ongelmaan, joka on globaali ilmiö. Niin Suomessa kuin Etelä-Afrikassa on keskusteltu siitä, miten korkeakoulutuksen ja työelämän välistä yhteyttä voitaisiin vahvistaa ja millaisia työelämässä tarvittavia taitoja korkeakoulutus voisi entistä paremmin tarjota.

Sisun käyttö Etelä-Afrikan korkeakoulutussektorilla herätti mielenkiintoa, ja keskusteluissa käytiin läpi, kuinka mahdollinen johannesburgilainen kumppani Maximum Group Digital voisi viedä hankkeen käytäntöön. Mikäli taloudellisesti järkevä ja riskeiltä hyväksyttävä kokonaisuus saadaan rakennettua, voi Sisu auttaa tukemaan myös Funidatan omistajakorkeakoulujen strategisia tavoitteita.

”Matkalla saimme myös mielenkiintoisen kielimaininnan, sillä Etelä-Afrikan toiseksi puhutuin kieli, zulu, on kytköksissä Funidatan nimeen. Zulu-kielessä Funi tarkoittaa etsimistä, mikä linkittää hyvin Funidatan tehtävään datan ja tiedon etsimisessä. Paikallisten mukaan Sisun ja Funidatan lokalisointi onkin jo puoliksi tehty!”, Mikko hymyilee.

Elämyksiä ja oppimiskokemuksia Etelä-Afrikassa

Vaikka työmatka oli keskittynyt koulutukseen ja liiketoimintaan, ei Etelä-Afrikan luonnon kauneus jäänyt huomiotta.

”Matkalla käytiin Madikwen luonnonpuistossa, jossa pääsimme näkemään upeita eläimiä, kuten norsuja, kirahveja, sarvikuonoja ja leijonia - mutta leopardi jäi vielä bongaamatta”, Mikko sanoo.

Kohti tulevaisuutta

”Etelä-Afrikassa vieraileminen oli upea kokemus, joka avasi uusia mahdollisuuksia yhteistyölle ja tiedon jakamiselle. DAIA-hanke, jossa suomalaiset korkeakoulut ja yritykset toimivat aktiivisesti, luo siltoja, jotka voivat tuoda molemmille maille uusia kasvumahdollisuuksia. Funidata on iloinen voidessaan olla mukana tässä tärkeässä hankkeessa ja odottaa innolla, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Mikko toteaa.

No items found.
Jaa artikkeli
not a link