Miksi ohjelmistokehittäjän kannattaa meditoida? Ota vinkit talteen!

Funidatalaiset
12.9.2023
Miksi ohjelmistokehittäjän kannattaa meditoida? Ota vinkit talteen!

Ohjelmistokehittäjämme Jan opettaa meditaatiota ja kehottaa kaikkia ottamaan pieniä aivotaukoja päivän aikana. Miten meditaatio ja koodaaminen liittyvät toisiinsa?

Mistä tulet ja miten päädyit ohjelmistokehittäjäksi?

Kun aikoinaan nuorena tajusin, että meditaatio-opettajana ja jokseenkin epäkaupallista musiikkia soittavana wannabe-muusikkona on hieman haastavaa elättää itseäni, ryhdyin kulttuurituotannon opiskelujen kautta tekemään työtä tapahtumatuotannon, viestinnän ja opetuksen hallinnon parissa. Kollegani huomasivat, että ymmärrän myös ns. digiasiat, joten mukaan työnkuvaan astui hallintojärjestelmien kehittämistä tilaajan ominaisuudessa. Tämän ohessa minusta tuli pikkuhiljaa opetuksen hallinnon tiimivastaava.

Ajan myötä kiinnostuin yhä enemmän siitä, että miten arkiset hallinnon työntekijän ongelmat pystytään ratkaisemaan koodin avulla, ja satunnainen googlaaminen koodinpätkien perässä johtikin lopulta yliopisto-opintoihin. Huomasin, että ohjelmointi tempaisee mukaansa. Koodaaminen ei ainoastaan auta ongelmien ratkaisussa tai helpota rutiinityötä, vaan siihen piiloutuu myös eräänlainen kiehtova matemaattislooginen estetiikka.

Miten meditaatio ja koodaaminen liittyvät toisiinsa?

Meditaatiossa ja koodaamisessa on tosiaan jotain samanlaista. Molemmissa koitetaan usein löytää abstrakti näkökulma, jossa kokonaisuuden logiikka avautuu, ja kokonaisuuteen kuuluvat pienet palaset loksahtavatkin paikoilleen. Koodaamisessa kuitenkin sukelletaan useammin pienten yksityiskohtien pariin selvittämään, miten saadaan jokin toimimaan, kun taas (ainakin siinä tekniikassa mitä itse käytän) meditaatiossa pyritään ottamaan etäisyyttä yksityiskohdista ja kokea ykseyden kokemuksen antamaa rauhan ja onnen tunnetta.

Olen usein huomannut, että meditaatio auttaa löytämään ratkaisun erilaisiin pulmiin. Meditaation avulla etäännytän mieleni päivän askareista. Usein meditaation jälkeen monimutkaisilta tuntuville asioille tai asioille, joihin olen jumiutunut päivän aikana, löytyy ratkaisu. Luulisin, että tämä liittyy siihen, että ongelmia ratkoessa on helppoa kaivautua liian syvälle poteroon, jolloin kannattaisi pyrkiä takaisin ylös raikkaaseen ilmaan ja ottaa pieni breikki. Breikin jälkeen on helpompi huomata, että ehkä se potero olisikin pitänyt kaivaa toiseen kohtaan tai hieman eri tavalla.

Milloin kannattaa meditoida?

Meditaatiossa on kyse myös paljon muustakin kuin hetkeksi ylös poterosta kiipeilystä. Yleensä on mielekkäämpää koodata tai tehdä mitä tahansa muutakin, jos sen tekee itselleen sopivassa tahdissa. Ympäröivä maailma usein asettaa meitä kohtaan pitkän liudan erilaisia odotuksia, ja helposti käy niin, että lähtee vastaamaan liian moneen niistä samaan aikaan, jolloin kierrokset saattavat lähteä nousemaan. Kohta pinna kiristyykin ja flow-tila on kaukana.

Miten pitää huolta siitä, ettei kierrokset lähde nousemaan liikaa?

Meditaatio-opettajana kehotan aina oppilaitani ottamaan tarpeeksi aivotaukoja. Kaikki tietävät, että silloin kun tehdään fyysistä työtä tai urheillaan, täytyy pitää tarpeeksi hengähdystaukoja välttääkseen ylirasitusta tai loukkaantumisia. En ole yhtä varma, että ymmärrämme aina samalla tavalla ottaa – oikeita – mielen hengähdystaukoja. Helposti käy niin, että kun otamme tauon työstä, teemme sen sijaan jotain muuta aivotyötä, esim. luemme uutisia tai vastaamme viesteihin. Silloin ei välttämättä kierrokset laske yhtään tai emme edes huomaa ovatko ne korkealla vai ei.

Miten kannattaa meditoida?

Suosittelen meditoimaan päivittäin n. 20 minuuttia opettajalta opitulla tekniikalla. Vaikkei päivittäin meditoisikaan, kannattaa silti nollata ja rauhoittaa aivoja säännöllisesti.

Yksinkertaisimmillaan voi esimerkiksi parin tunnin välein istua pari minuuttia katsoen ulos ikkunasta ja hengittää samalla syvään ja rauhallisesti. Jos ajatukset eivät meinaa pysyä pois työasioista (tai muusta sellaisesta), voi keskittyä johonkin (mieluiten mielekkääseen asiaan) mikä näkyy ikkunasta, tai vielä klassisemmin – hengitykseen. Aloita harjoitus parilla erityisen syvällä hengityksellä, jotta hengitysrytmisi hieman hidastuu. Jos kollega kysyy, mitä ihmettä oikein teet, voit vastata, että päivität sisäistä dev-ympäristöäsi.

Heti kun huomaat kiroilevasi jotain ongelmaa tai selittämätöntä bugia hampaat kirskuen, on silloin täydellinen hetki ottaa pieni mielen hengähdystauko ja nostaa katse näytöstä. Pienen tauon jälkeen ongelmanratkaisu tuntuu taas mielekkäältä puuhalta.

Jan
Full Stack Developer
Jaa artikkeli
not a link