Harjoittelijasta vakituiseksi full stack devaajaksi – lue Yousefin tarina

Funidatalaiset
12.2.2024
Harjoittelijasta vakituiseksi full stack devaajaksi – lue Yousefin tarina

Meidän ensimmäinen harjoittelijamme, Yousef, sai meiltä vakituisen pestin. Miten harjoittelu meni ja mitä vinkkejä hän antaa muille harjoittelupaikkaa etsiville? 

Moi Yousef, kuka olet ja miten päädyit ohjelmistokehittäjäksi?

Olen Oulusta kotoisin oleva nörttijäbä, jota on kyllä aina kiinnostanut tietokonehommat, mutta tieni ohjelmistokehittäjäksi oli silti ehkä hieman yllättävä itselleni. Tein kyllä jo lapsena hommia tietokoneiden parissa (koneiden kasaaminen, pelaaminen ja erilaisten kuva- ja videoeditointi softien kanssa harrastelu), mutta en ollut hoksannut ajatella uraa koodin parissa aiemmin. Tämä oivallus tuli vasta myöhemmin, kun isoveljeni vinkkasi kokeilemaan Helsingin yliopiston Ohjelmoinnin perusteet MOOC-kurssia, mitä kautta pääsinkin lopulta yliopistolle opiskelemaan tietojenkäsittelytiedettä! Aluksi itselläni ja monella opiskelukavereillani oli huoli siitä, että tuleeko opinnoissa pärjäämään ilman vahvaa matikka- tai koodauspohjaa, mutta se ei todellakaan osoittautunut esteeksi. Kaiken kyllä oppii, kunhan vain hakkaa päätä tarpeeksi kauan seinään! 😀

Mistä löysit Funidatan ja miten päädyit meille harjoitteluun?

Tutkintooni ei kuulu harjoittelua, mutta näen sen hyvänä mahdollisuutena saada alan kokemusta ja etenkin työkokemusta. Parina ensimmäisenä opiskeluvuotena hain kesäksi harjoittelupaikkaa, mutta en saanut. Kolmantena opiskeluvuotena tärppäsi, kun bongasin Funidatan ilmoituksen Duunitorista. Muistan, että ilmoitus oli hauska, tosi ammattimainen, mutta silti rento. Tuli fiilis, että haluan heti hakea tonne. Koska ilmoitus oli luonteikas, uskalsin lähettää omanlaisen hakemuksen. Hakemukseni ei ollut kovin virallinen, se oli kirjoitettu puhekielellä ja oli rento kuten itse ilmoituskin. Kerroin hakemuksessani omasta full stack -projektistani, jonka olin tehnyt. Pari päivää hakemuksen lähettämisen jälkeen minulle soitettiin ja se oli tosi yllättävää, sillä olin hakenut moneen paikkaan, mutta mistään muualta ei kuulunut mitään.  

Mistä harjoittelusi koostui?

Aluksi oli perehdytystä firman yleisiin asioihin, kulttuuriin ja tuotteisiin. Lisäksi minua perehdytettiin käytänteisiin kuten Scrumiin ja ylipäänsä millaisia palavereja on. Olin osana Kettu-tiimiä, joka vastaa Funidatan sisäisestä kehityksestä. Päävastuunani oli Hybridilusmun jatkokehittäminen yhdessä harkkaohjaajani kanssa.  

Hybridilusmu on Slackiin integroitava sovellus, joka tukee meitä yhteisönä työn suunnittelussa hybridimallimme mukaisesti. Teemme pari päivää viikossa töitä toimistolla ja Hybridilusmun avulla ilmoitamme milloin ja missä olemme töissä. Isoin tekemäni muutos oli tuki usealle eri toimistolle. Funidatalla on Helsingin lisäksi toimisto myös Tampereella, jonne sovellus oli saatava käyttöön. Lisäksi toteutin jälki-ilmoittautumisen, tein yleisiä UI-parannuksia sekä bugikorjauksia. Hommiini kuului myös devops-asiat (CI/CD-putki) ja testausta. Nodejs., Javascript, Github Actions ja Docker kuuluivat tech stackiini. Hybridilusmun koodi on avointa ja löytyy GitHubista.  

Mitä opit?

Opintoja ja omia projekteja tehdessä koodausprojektit yleensä aloitetaan tyhjältä pöydältä, mikä harvoin vastaa todellisuutta työelämässä. Harjoittelun aikana pääsin näkemään, millaista on työskennellä koodin kanssa, jonka muut ovat kehittäneet mahdollisesti vuosia sitten.

Minulle tuli hieman yllätyksenä, ettei oma kehitysnopeuteni ollutkaan alussa niin nopeaa mitä olin olettanut ja mihin olin tottunut. Opin tästä sen, että itselleen tulee olla armollinen tutustuessa uuteen koodistoon ja teknologioihin sekä hyväksyä, että se tulee viemään aikaa. Lisäksi uusien toiminnallisuuksien kehittäminen jatkokehitettävään softaan on työläämpää, koska muun muassa tulee ottaa huomioon koodin sisäiset riippuvuudet ja noudattaa asetettuja käytänteitä. Arvostukseni dokumentaatiota kohtaan nousi, sillä ilman sitä on työläämpää päästä koodiin kiinni ja aikaa menee selvittelyyn.

Sait kesken harjoittelun meiltä työpaikan. Mitä teet nyt?

Harjoittelustani oli kulunut kolme kuukautta eli puolet, kun minulle tarjottiin vakituista työpaikkaa Funidatalla. Nyt kehitän UniHow’ta full stack devaajana Mäyrä-tiimissä. UniHow on tutkimukseen perustuva itsereflektiopalvelu. Siirtyminen UniHow’n pariin tuntui luontevalta, etenkin, kun käytetyt teknologiat olivat jo jokseenkin tuttuja itselleni (React, Node.js, Java ja relaatiotietokannat).

Työnteko tuntuu palkitsevalta ja kivemmalta kuin opiskelu. Työelämä yleisesti myös yllätti jollain tavalla. Haastavia asioita on ollut, mutta on ollut koko ajan luotto siihen, että pärjää. Saan siitä lisää itsevarmuutta. Funidatalla ei myöskään ole liikaa ylimääräistä kädestä pitämistä, sillä täällä työntekijöihin luotetaan, että hommat hoituvat. On myös tietynlaista vapautta joustavuuden muodossa. Tällä hetkellä en aktiivisesti opiskele, mutta aion kyllä jatkaa opintoja, kunhan vain malttaisi... Sain onneksi hyväksiluettua harjoitteluni avulla opintoihini liitetyn Full Stack Open -projektityön. Suosittelen kyseistä kurssia kenelle tahansa, joka on kiinnostunut webbi-devauksesta!

Millaisia vinkkejä antaisit harjoittelupaikkaa etsiville?

Ole aito. Jos löydät työpaikan tai ilmoituksen, mikä vaikuttaa oikeasti kivalta, kannattaa ehdottomasti panostaa extraa juuri siihen, kuin että paukuttaa samanlaisia hakemuksia joka paikkaan. Tuo oma luonne esille hakemuksessasi.

Mikä on parasta Funidatalla?

Kuulostaa kliseiseltä, mutta ihmiset. Edut ovat myös tosi hyvät. Toimiston aamupala on luksusta ja se, että kerran viikossa voi käyttää tunnin verran työaikaa vapaavalintaiseen liikuntaan. Itse käytän sen salilla käymiseen. Toimistotilat ovat myös kivat. Harjoitteluni Funidatalla todellakin ylitti odotukseni ja vielä harjoittelun jälkeenkin on kivaa! 😀

---------------------------------------------------

Psst. Etsitkö harjoittelupaikkaa tai tietäisitkö meille sopivan tyypin? Meillä on parhaillaan harkkahaku auki! Tule seuraamaan Yousefin jalanjälkiä ja laita hakemusta tulemaan! 🤩

No items found.
Jaa artikkeli
not a link