PO:n matkassa Viivi: vakuutusalalta ohjelmistotaloon tuoteomistajaksi

Funidatalaiset
11.9.2024
PO:n matkassa Viivi: vakuutusalalta ohjelmistotaloon tuoteomistajaksi

Tuoteomistajamme Viivi kertoo työstään Funidatalla ja raottaa näkemystään siitä, minkälaista on tulla vakuutusalalta ohjelmistotaloon Sisun tuoteomistajaksi.

PO:n matkassa on blogisarja, jossa tuoteomistajamme (PO:t eli product ownerit) kertovat matkastaan Funidatalla, työstään ja tuotteidemme kehityksestä. Tuoteomistajien roolit vaihtelevat Funidatalla ja jokaisen työnkuva on muotoutunut omanlaiseksi, riippuen missä tiimissä työskentelee. Olemme aiemmin tutustuneet mm. Lotta-Reginaan sekä Henkkaan. Tällä kertaa ääneen pääsee kolme vuotta Karhu-tiimin tuoteomistajana viihtynyt Viivi, joka mieltää itsensä osittain sekä Karhu- että Sisu-PO:ksi, riippuen missä kontekstissa asioita kulloinkin tarkastellaan.

Kertoisitko aluksi työhistoriastasi ja miten päädyit Funidatalle?

Ennen Funidatalle tuloa olin noin seitsemän vuotta vakuutusalalla erinäisissä tehtävissä, mm. tuoteomistajana pari viimeisen vuoden ajan. Funidata ja Sisu olivat minulle täysin uusia tuttavuuksia, enkä itse asiassa ollut kuullut teistä ennen kuin näin työpaikkailmoituksenne. Onneksi lähetin hakemuksen ja pääsin haastatteluun, johon muuten osallistuin kesken Ahvenanmaan pyöräretken. Nyt olen viihtynyt Funidatalla tosiaan jo reilu kolme vuotta.

Mistä asioista työpäiväsi koostuvat?

Tuoteomistajan työnkuvani on melko laaja – liikutaan ylätasolta aina detaljitasolle asti. Välillä hahmotellaan suunnitelmia ylätasolla, kun taas toisessa hetkessä sukelletaan melkein koodiin asti. Pääpiirteittäin päiväni ja viikkoni koostuvat suunnittelusta ja asiakkaiden tarpeiden priorisoinnista. Arvioin, mitä kannattaa tehdä sekä mikä on työn vaikuttavuus verrattuna työmäärään. Kehitystiimin kanssa käyn yhdessä läpi mitä tehtäviä on tulossa työpöydälle, kirjoitan tikettejä ja vastaan parhaani mukaan kysymyksiin. Jos työnkuvani voisi jotenkin kiteyttää, pidän käytännössä huolen siitä, että oikeita asioita tapahtuu oikeaan aikaan.

Viikkojani rytmittää melko pitkälle scrumin mukaiset palaverit, kuten dailyt ja weeklyt, suunnittelut, jalostukset, sprintin tilannekatsaukset sekä tiimin retrot. Lisäksi kalenterista löytyy palavereja tuoteomistajien sekä ulkopuolisten palveluntarjoajien kanssa.

Kerro hieman tiimistä, jossa työskentelet.

Olen osa Karhu-tiimiä, jossa minun lisäkseni on kehittäjiä, testaaja ja scrum master. Lisäksi meillä on tuoteomistajien kanssa tiivis ryhmittymä, jota myös voisin kutsua toiseksi, epäviralliseksi tiimikseni.

Karhujen tekemisen scope on laaja. Teemme paljon kaikenlaista Sisun sisällä. Tällä hetkellä opintosuunnitelman uudistus on laajempi työstössä oleva kokonaisuus. Kyseessä on iso kokonaisuus, joka pitää sisällään paljon logiikkaa. Opintosuunnitelma on toiminnallisuutena sellainen, jolla on vaikutuksia ja riippuvuuksia laajasti muualle Sisuun. Sitä voi pitää tavallaan Sisua ohjaavana ytimenä. Vaatiikin siis paljon aikaa ja työtä pohtia, miten asioiden pitää mennä, jotta ne toimivat loogisesti kaikkialla.

Karhuilla on nyt myös uutena asiana työstössä Sisun moduulien työstö. Valmistelemme mm. toimintoa, joka mahdollistaa korkeakouluille sähköisten tutkintotodistusten käyttöönoton.

Funidatan Karhu-tiimi istuu sohvalla.
Karhu-tiimillä on rento meininki ja tiimihenki on huipussa.

Olet ollut Funidatalla jo jonkin aikaa. Miten työsi on muuttunut matkan varrella?

Sisulla on useampi tuoteomistaja ja hoidamme hommaa yhdessä. Vuosien varrella tapa tehdä töitä on kyllä muuttunut. Esimerkkinä mainittakoon vaikka, että tuoteomistajien välinen yhteistyö on nykyisin aiempaa tiiviimpi.

Myös Karhu-tiimimme kokoonpano on vaihdellut matkan varrella ja mukaan on tullut uusia tyyppejä. Meillä on onneksi pitkään ollut nyt niin, että porukka on pysynyt samana eikä esimerkiksi vaihtoja tiimien välillä ole ollut. Se on edesauttanut porukan hitsautumista yhteen. Tiimin työskentelytavat ovat muotoutuneet ja työskentely on tiivistynyt. Meidän on helppo keskustella ja käydä asioita läpi.

Mikä työssäsi on parasta? Entä haastavinta?

Parasta työssäni on ahaa-elämykset ja hetket, jolloin huomaa ymmärtävänsä asioita. Parasta on, kun saa jonkin vaikean asian päätökseen tai eteenpäin ja näkee konkreettisesti oman työpanoksen jäljen. Pidän myös siitä, kun saan tehdä töitä ihmisten kanssa, joiden kanssa voi puhua avoimesti eikä tarvitse miettiä, miten asiat uskaltaa sanoa.

Haastavinta on ollut se, että minulla ei ole työkokemusta korkeakoulusta tai korkeakouluhallinnosta. Asiat nimittäin tällä toimintakentällä eivät aina ole kovin yksinkertaisia. Joskus on vaikea hahmottaa kokonaisuutta ja sitä, mikä oikeasti vaikuttaa asioihin. Toisaalta taustani puolesta saan katsottua asioita kriittisemmin ”ulkopuolisen” silmin.

Omat haasteensa työhön tuo tiimien ja asiakkaiden väliset kommunikaatioketjut ja prosessien kehittymiset. Joskus voi olla haastavaa löytää kaikille sopivia toimintaratkaisuja. Toki myös yrityksen kasvu luo omat haasteensa tekemiseen.

Mikä on parasta työkavereissa?

Meillä on Karhuissa hyvä tiimihenki. Keskustelu on avointa ja asioista saa myös olla eri mieltä. Meillä on myös täysin omanlaisemme huumori. Työkavereissa parasta on se, kun voi vapaasti sanoa mitä ajattelee ja saa olla oma itsensä. Meillä on erittäin ok myös myöntää, jos ei ymmärrä jotakin tai jos asioita tarvitsee selittää selkeämmin. Voin myöntää, että edelleen, joudun ajoittain pyytämään tiimiläisiäni vääntämään rautalangasta jonkin asian, jota en ymmärrä.

Loppuun vielä, miten tyhjennät mielesi työasioista?

Työpäivän jälkeen on tärkeää voida siirtää fokus muualle, pois työasioista. Minulle toimivia keinoja on esimerkiksi äänikirjojen tai musiikin kuuntelu sekä ulkoilu. Myös ystävien tapaamisella on tärkeä rooli vapaa-ajallani.

No items found.
Jaa artikkeli
not a link