Sisu 2.6: Avoimen yliopiston kehityskuulumiset ja yli 15 miljoonaa askelta

Tuotteet ja palvelut
25.1.2022
Sisu 2.6: Avoimen yliopiston kehityskuulumiset ja yli 15 miljoonaa askelta

Tuoteomistaja kertoo Sisun uudesta versiosta, avoimen yliopiston kehityskuulumisista ja funidatalaisia liikuttaneesta kävelyhaasteesta.

Funidatan vuosi on lähtenyt käyntiin reippain askelin. Tällä viikolla pääsimme asentamaan Sisu 2.6:n asiakkaidemme tuotantoympäristöihin. Uusi versio toi mukanaan muun muassa ison uudistuksen paljon käytettyyn toiminnallisuuteen. Myös avoimen yliopiston kehitys kulkee kovaa vauhtia eteenpäin, ja tässä kirjoituksessa pääsemmekin tutustumaan sen kiehtovaan maailmaan tuoteomistaja Henkan johdattamana.

Massiivinen kokonaisuus muodostuu yhteistyön kautta

Aloitin elokuussa Funidatalla tuoteomistajana avoimen yliopiston toiminnoista vastaavassa Susi-tiimissä. Avoimen puolella Sisu ei vielä ole laajassa käytössä, vaan korkeakoulut käyttävät vasta joitain ominaisuuksia omien järjestelmiensä rinnalla. Kehitämme Sisuun kovaa vauhtia avoimen yliopiston toiminnallisuuksia kuten maksurajapintoja, tunnistautumista ja tuotepaketteja. On ollut huikeata päästä näkemään, miten Sisun kaltaista massiivista järjestelmää kehitetään samaan aikaan määrätietoisesti ja ketterästi. Oma taustani on opintohallinnon parista, mistä onkin ollut paljon hyötyä järjestelmän tarkastelussa loppukäyttäjän näkökulmasta.

Ihan helpolla kokonaisuutta ei oteta haltuun, mutta askel kerrallaan ymmärtää enemmän siitä, mitä kaikkea moniulotteinen tietojärjestelmä pitää sisällään. Askelista puheen ollen, Sisu 2.6 –version kehitysajalla Funidatalla oli käynnissä kävelyhaaste, jonka tavoite oli varsin kunniahimoinen miljoona askelta kymmenessä viikossa per osallistuja. Itse lähdin täysillä tavoittelemaan keskimäärin 14 286 askelta päivässä, vaikka tärkeintä olikin osallistuminen eikä kilpailu. Minulle muodostui haasteen aikana rutiiniksi tehdä iltaisin pitkä kävelylenkki Vantaanjoen varrella, jonka aikana pystyin hyvin jäsentelemään päivän aikana käsiteltyjä Sisu-asioita.

Avoimen Sisua on samaan tapaan lähdetty kehittämään täysillä. Monen eri korkeakoulun tarpeiden sovittaminen yhteen on valtava työ, eikä sitä voi tehdä ilman tiivistä yhteistyötä korkeakoulujen kanssa. Järjestämme säännöllisiä kuukausittaisia palavereja ja työpajoja eri teemojen ympärillä. 2.6-version kehitysajalla olemme näissä workshopeissa paneutuneet maksurajapintoihin ja raportointiin. Työpajoissa käydyn materiaalin ja keskustelun pohjalta olemme validoineet kehityssuunnitelmiamme ja hienosäätäneet niitä sellaisiksi, jotka parhaiten palvelevat kaikkia osapuolia. Lisäksi kuukausipalavereissa on esitelty maksulokisuunnitelmia, joista saatiin arvokasta palautetta ja jatkokehitysideoita.

Sisu 2.6 kehittää ilmoittautumista ja arviointia

Uuteen Sisun 2.6 -versioon on avoimen puolelle kehitetty muun muassa ilmoittautumislaskennan muutoksia ja ilmoittautumisten kiintiöitä, mitkä mahdollistavat avoimen yliopiston opetuksen paikkojen korvamerkinnän avoimen väylän kautta opintoja suorittaville. Kiintiöitä on toki mahdollista soveltaa myös muuhun opetukseen, missä halutaan määrittää tietyt paikat määrätyn koulutustyypin opiskelijoille. Lisäksi työn alla on ollut uusi käyttäjärooli hallinnolle, mikä mahdollista avoimen tuotepakettien käsittelyn myös muille kuin pääkäyttäjille. Taustalla on työstetty myös monia muita vähemmän näkyviä backend-muutoksia, jotka mahdollistavat monimutkaiset uudet toiminnallisuudet tulevaisuudessa.

Uudessa versiossa tulee uusia ominaisuuksia toki muihinkin kuin avoimen tarpeisiin. Yksi näkyvä ja odotettu muutos on opettajille suunnattu toteutuksen arviointitoiminnallisuuden uudistus, jonka kehittämisessä on kuultu loppukäyttäjiä ja jonka eteen on tehty töitä pitkään. Lisäksi opettajan Opetukseni-näkymään, joka uudistettiin versiossa 2.5, on tullut uusia toiminnallisuuksia. Version kaikkiin tuotoksiin voi tutustua tarkemmin lukemalla julkaisutiedotteen.

Saavutettavuus on iso teema Sisun kehityksessä. Avoimen uudet toiminnot tehdään alusta alkaen saavutettavaksi, mikä lisää kehityksen haastetta ja vaatii enemmän aikaa ja resursseja. Funidatalla on viime aikoina satsattu saavutettavuusasioihin valtavasti, ja olen itsekin oppinut siitä erittäin paljon. Tavoitteena on tietenkin myös, että saavutettavuuden myötä järjestelmän käytettävyys paranisi kaikille käyttäjille. Joulukuinen blogikirjoituksemme tarjoaa hyvän tilannekuvan saavutettavuustyön edistymisestä.

Latuja kohti

Askelhaasteen tavoite ei osaltani täysin täyttynyt, mutta lähes 800 000 askelta oli silti varsin kunnioitettava saldo, mikä vaati paljon sinnikkyyttä ja sisukkuutta. Mikä tärkeintä, syksyn pimeyden ja sateiden keskellä tuli lähdettyä lähes päivittäin ulos lenkille, mikä teki valtavan hyvää sekä fyysisesti että henkisesti. Yhdessä me kaikki funidatalaiset saimme kasaan yli 15 miljoonaa askelta!

Talven tultua kävely on sitten vaihtunut hiihtokelien odotteluksi. Toistaiseksi ainakin vielä Helsingissä joutuu nimittäin väijymään lähilatujen aukeamista. Sisun kehitys jatkuu samalla version 2.7 parissa ainakin muutaman askeleen viisaampana. Kenties saamme pian avattua uusia kehityslatujakin.

Henri
Product Owner
Jaa artikkeli
not a link